Spring til indhold
Dagtilbud Skovvejen Til dagtilbudskovvejen.holbaek.dk

Tanja Møllenbach

Velkommen i mit dagplejehjem. Jeg er naturdagplejer og nyder sammen med børnene de skønne omgivelser og alt hvad naturen har at byde på. Børnene hjælper med at passe dyrene - de giver dem mad, samler græs og kæler med dyrene - det har børnene stor fornøjelse af.

Mit dagplejehjem 

Jeg hedder Tanja og er født i 1980. Jeg er dagplejer i Mørkøv og har været ansat siden 2016.

Jeg er gift med Thor, der er selvstændig tømrer og sammen har vi 2 børn, Freya fra 2006 og Malde fra 2010. Til vores familie hører to børnevenlige katte og to marsvin.

Jeg er en glad og positiv person med et lyst syn på tilværelsen. Jeg nyder det livet har at byde på og jeg elsker mit arbejde som dagplejer. Børnene giver mig energi og arbejdet med børn er enormt livsbekræftende.

Jeg har deltaget i forskellige kurser, her i blandt førstehjælp og sørger selvfølgelig hele tiden for at holde mig opdateret.

 

Det særlige ved mit dagplejehjem

I mit dagplejehjem bliver børnene altid mødt med et smil og en varm velkomst. Det betyder meget for mig, at både børn og forældre føler sig velkomne og godt tilpas i mit hjem.

Hverdagen hos mig er genkendelig og børnene vil altid føle sig set og hørt når de er i dagpleje. Jeg er nærværende og der er altid tid til omsorg, knus og kram.

Humor, fjolleri, sjov og ballade er en vigtig del af hverdagen i mit dagplejehjem. Det at kunne grine, fjolle og have det sjov giver et dejligt humør og børnene elsker det.

Mit dagplejehjem er en naturdagpleje, og vi nyder de skønne omgivelser og alt hvad naturen har at byde på. Vi er både ude og inde, afhængigt af årstidens vind og vejr. Vi er selvfølgelig mest ude i sommerhalvåret og lidt mindre ude om vinteren. Jeg tager hensyn til børnenes alder og mærker efter hvor meget de små fingre tillader.

Når vi er ude laver vi en masse forskelligt. Det kan være alt lige fra at køre på scooter og samle grene og sten, til en tur ud i det blå. Jeg har en stor barnevogn og en Christianiacykel med plads til 4 børn, så vi kan nemt komme på tur. Sikkerheden omkring cykelhjelme og seler er selvfølgelig i orden. Børnene hjælper også med at passe dyrene; de giver dem mad, samler græs og kæler med dyrene - det har børnene stor fornøjelse af.

Når vi er inde laver vi gymnastik og giver massage, vi klippe-klistrer, synger, danser, leger med legetøj og meget andet. 

Jeg er meget bevidst omkring børnenes sansemotoriske udvikling og det er derfor vigtigt at børnene får rørt sig hver dag.

Tegn til tale er også noget jeg benytter i dagplejen, hvor børnene lærer at give udtryk for egne følelser og ønsker. Vi øver os i at kunne sige pyt og vente på tur. Det hele er med til at mindske konflikter børnene imellem og lærer dem at aflæse hinanden, være gode ved hinanden, trøste, vise omsorg og kunne sige fra overfor egne grænser.

I mit dagplejehjem lærer børnene at blive selvhjulpne inden de skal i børnehave. Jeg arbejder på, at børnene selv lærer at tage tøj af og på, holde orden i egen garderobe, rydde op, dække bord mv.

Ved garderoben har jeg en tavle, hvor dagens aktiviteter står skrevet, der står lidt om hvad vi har spist og hvordan børnene har sovet. Det er også der hvor børnenes fine tegninger bliver hængt op sammen med anden nyttig information. Ved slutningen af hver måned får forældrene en månedsplan over kommende måneds aktiviteter. Vi arbejder med forskellige emner og har en ugentlig emneuge.

En dag om ugen har vi maddag. Her får børnene serveret andet en rugbrød til frokost, og det vil som regel være en varm ret, men der er selvfølgelig altid mulighed for at få rugbrød hvis det ikke lige er livretten der bliver serveret. Der vil stå på tavlen hvad vi har spist.

Hver fredag lægger jeg tekst og billeder ud på forældreintra, over ugen der er gået. 

Vi har heldagslegestue en gang om ugen, hvor vi hygger med de andre dagplejere. Børnene lærer at begå sig i lidt større grupper, så de bliver mere rustet til børnehaven. De lærer at dele legetøjet, tage hensyn til andre, turtagning og knytte relationer til de andre børn og voksne.

Vi besøger jævnligt de andre dagplejere så børnene kan blive trygge ved deres gæstehjem og en gang om måneden går vi i gymnastiksalen - det er noget børnene nyder.

Når børnene er ved at skulle i børnehave, sørger jeg for at besøge den ønskede børnehave, så børnene kan få en let og glidende overgang fra dagpleje til børnehave.

 

Børnenes hverdag

Dagen starter med en varm velkomst, så barnet føler sig set og er klar til en god dag i dagplejen.

Kl. 6.00 – 7.15 Vi samles ved morgenbordet. Børnene vil blive tilbudt morgenmad (Havregrød, Brød, mælk, vand). Vi hygger ved bordet sammen med resten af min familie. Morgenmad serveres indtil 7.30. Når vi er færdige med at spise, er der fri leg til kl. 8.45.

Kl. 7.00 – 8.00 De mindre børn puttes til formiddagslur i barnevognen, mens de andre børn leger.

Kl. 8.45 Vi holder morgensamling – Vi synger altid en glad GODDAG sang, så vi får startet dagen med et smil, derefter synger vi forskellige sange med fagter og figurer.

Kl. 9.00 Vi spiser formiddagsmad – brød, knækbrød, frugt, vand.

Kl. 9.30 Vi starter dagens aktiviteter. Vores dage er aldrig ens, vi har stille og rolige hyggedage hjemme og dage med masser af fart på og aktiviteter ude af huset – Det vigtigste er at vi har det sjovt og at alle er med.

Kl. 11.00 Spiser vi frokost - rugbrød med varieret pålæg og grønt til. Hver fredag er det maddag hvor vi spiser andet end rugbrød, det kan være en varm ret. Frokosten serveres altid med mælk og vand. 

Kl. 12.00 Puttetid og børnene sover eftermiddagslur i barnevogne ude i den friske luft. De har selvfølgelig altid mulighed for at stå i læ, skygge eller tørvejr hvis der er behov for det. Børnene sover til de vågner af sig selv. 

Kl. 14.45-15.15 Vi spiser eftermiddagsmad – brød, knækbrød, frugt og vand. 

Kl. 15.15 – 15.45 Fri leg til børnene bliver hentet.

Kl. 15.45 Dagplejen Lukker – og takker for en dejlig dag.

 

Fysiske rammer

Jeg bor i den gamle Ibs Mølle, der ligger på Ibs Huse i Mørkøv. Jeg har en stor dejlig indhegnet have på 5000 kvm. Haven ligger ud til åbne marker, så der er en skøn natur, masser af luft og en dejlig ro. I forhaven er der et mindre indhegnet legeområde med fliser, legehus, sandkasse og spisekrog. Her er der mulighed for at køre på scooter, cykle, tegne med kridt, lege i sandkassen eller legehuset. Det er også en fuglerede gynge.

I baghaven er der et stort område med græs, legehus, vippe, rutsjebane og boldbane. Her er der rig mulighed for at gå på opdagelse i naturen, tage på skovtur eller spille bold på boldbanen.

Rundt omkring i haven er der frugttræer og masser af hyggekroge.

Indendørs har jeg en lille entre som er dagplejens indgang, her har børnene hver sin plads. I forbindelse med entreen er der et stort og lyst køkken-alrum som også bruges af dagplejebørnene. Det er rigtig dejligt at kunne være samlet et sted, uanset om jeg forbereder til mad eller vi er i gang med en leg. Jeg har et stort lyst bryggers hvor der er skifteplads og hvert barn har sin egen kasse med skiftetøj.

Der er gulvvarme i hele huset, så der er altid lunt og rart at lege. Mit hjem er et ikke ryger hjem.

 


Traditioner

Fødselsdag

Barnets fødselsdag er en vigtig dag. Vi pynter op med flag og balloner, vi synger fødselsdagssang og nyder noget lækkert, som enten barnet selv har medbragt eller jeg har sørget for. Der er altid en fødselsdagsgave fra mig og min familie. Vi kommer også gerne hjem til fødselsdag, hvis vi bliver inviteret.

Jul

Vi fejrer julen med julehistorier, sange, klippe klistre, julebag, hemmeligheder, juledekorationer. Vi laver pynt til juletræet, spiser julefrokost og risengrød og hvis vi er heldige, får vi besøg af vores tilbagevendende lille Nisse Pok som hvert år kommer og besøger os. Vi holder juletræsfest med de andre dagplejere og en af de sidste dage inden juleferien, holder jeg juleafslutning hvor forældrene inviteres til kaffe, the og æbleskiver.

Fastelavn

Vi laver fastelavnsris, øver på sange, bager fastelavnsboller, klæder os ud og slår katten af tønden. Hvem bliver mon kattekonge og kattedronning i år?

Påske

Vi taler om påsken og påskeharen. Vi spiser påskefrokost og går på æggejagt i haven, hvem ved - måske påskeharen har været sød at lægge lidt æg til os? Vi synger påskesange og klippe klistre påske ting.

Forældrekaffe

En fredag om måneden er der forældrekaffe, hvor de forældre der har tid og lyst kan få en tår at drikke og måske en hyggelig snak med de andre forældre.

Bedsteforældredag

En gang om året holder jeg bedsteforældredag, hvor børnene har mulighed for at tage deres bedsteforældre med på besøg i dagplejen. Det plejer at være rigtig hyggeligt for både børnene og deres bedsteforældre.

Dagplejernes dag

Her mødes vi med de andre dagplejere til en speciel arrangeret dag med spændende aktiviteter.

Barnets sidste dag i dagplejen

Vi holder en hyggelig afslutning og barnet får en bog med hjem med tegninger og billeder af tiden i dagplejen.

 

 Feedback

Sidst opdateret

24.01.2018

Ansvarlig redaktør

Pernille Haagensen

Her bor jeg

Tanja Møllenbach
Ibs Huse 2
4440 Mørkøv
Tlf.: 21 77 99 62
Mail: tanjm@holb.dk